GGzE investeert in scholing op het gebied van e-health

Logo GGzEOm e-health op een succesvolle manier toe te passen heeft GGzE samen met eCarePro een op maat gemaakte opleiding ‘E-health voor zorgprofessionals' opgezet. De eerste ervaringen zijn zeer positief. Lees er hieronder alles over.

Cliënten en Patienten optimaal online begeleiden

GGzE is een van de koplopers met e-health onder de grote instellingen. Vanaf september 2018 is er een nieuwe stap gezet en is een online behandelteam geformeerd binnen GGzE-Direct. Een eenheid voor generalistische en specialistische GGZ-behandelingen.

GGzE-Direct kenmerkt zich door samen met haar cliënten te zoeken naar een hulpvraaggerichte behandelfocus en deze afgebakend in interventies en duur te behandelen. Deze aanpak sluit aan bij de wens van cliënten om waar en wanneer zij willen, aan de slag te gaan met hun psychische klachten onder deskundige begeleiding.

“Met ons online aanbod kunnen we méér mensen sneller en ook op afstand helpen” 

Waarom online begeleiding?

Binnen GGzE-Direct worden vele verschillende hulpvragen behandeld; gerelateerd aan bijvoorbeeld: angst en stemming, emotieregulatie problematiek, ADHD, trauma, persoonlijkheidskenmerken, suïcidepreventie vragen en sociale communicatievraagstukken. Het pluriforme behandelteam bestaat uit psychologen, coaches, sociaal-psychiatrisch verpleegkundigen, een verpleegkundig specialist en een psychiater.

“GGzE en eCarePro ontwikkelen een op maat gemaakte opleiding ‘E-health voor zorgprofessionals“

Afbeelding e health professional

Om de missie van GGzE ‘het bieden van de beste zorg’ ook online te waarborgen was er behoefte om de digitale vaardigheden van het behandelteam te versterken. Om deze reden heeft GGzE de hulp ingeroepen van eCarePro.

eCarePro is een expertorganisatie op het gebied van online begeleiden en behandelen. Door jarenlange ervaring in het trainen en (bij)scholen van zorg- en hulpverleners heeft eCa- rePro brede kennis en expertise over de e-health uitdagingen binnen de zorgsector.

De belangrijkste inzichten en handvatten om e-health in te zetten zijn door eCarePro gebundeld in het boek “E-health: Handboek voor zorg- en hulpverleners”.

“Online behandelteam klaargestoomd voor professioneel online behandelen en coachen”

Tweedaagse Masterclass + proeftraject

Op basis van de scholingsvraag van GGzE is een meerdaagse Masterclass ‘E-health voor Zorgverleners’ vormgegeven. Tijdens de trainingsdagen stonden deelnemers uitgebreid stil bij theorie en de praktijk van online begeleiden en behandelen.

Daarbij konden de deelnemers hun opgedane digitale vaardigheden direct oefenen, zowel online als offline. Deelnemers waagden een sprong in het diepe door drie weken lang te oefenen met een online patiënt (een acteur met casuïstiek toegespitst op het werkveld van het behandelteam).

Dit oefentraject werd voorzien van uitgebreide feedback en besproken in inter- en supervisie op de laatste trainingsdag. Om hun opgedane vaardigheden ook zichtbaar te maken voor de buitenwereld, hebben deelnemers zich na afloop van de Masterclass laten certificeren voor het keurmerk ‘Certified eCoach’ of het keurmerk ‘Certified eCounselor’.

Afbeelding handboek E healthErvaringen van projectleider ‘online behandelteam’ Agnes Willemse (GZ-psycholoog)

Agnes Willemse (GGzE Direct, GZ-psycholoog/projectleider online behandelteam) nam zelf ook deel aan dit scholingsprogramma.
Haar ervaringen op een rij:

  • Zeer goede Masterclass, met veel interactie en zeer kundige trainer. Ook sloot de Masterclass nauw aan bij onze dagelijkse praktijk;
  • De studiestof gaf veel informatie om beter grip te krijgen op de mogelijkheden van e-health. Hierbij was ook het onderwerp over privacy voor velen een eyeopener. Tevens was een update van het meest recente onderzoek naar online therapie ook prettig als onderlegger van de eigen werkzaamheden;
  • Het proeftraject met de online patiënt was zeer realistisch. De acteur achter de proefpatiënt ging flexibel om met onze individuele leerbehoefte. Hierdoor sloot het proeftraject goed aan op ver- schillende disciplines binnen het team;
  • De Masterclass gaf ook stof tot nadenken over de interne kwaliteit en aanleiding om hierover met elkaar in gesprek te gaan. Wij zijn hierdoor ook geïnspireerd in onze verdere professionele ontwikkeling.

De deelnemers gaven het scholingsprogramma een 8,5 en raden deze Masterclass andere zorgprofessionals zeker aan.

Meer informatie

Wilt u, net zoals GGzE, ontdekken hoe u de zorgprofessionals in uw organisatie handvatten geeft om aan de slag te gaan met e-health? eCarePro is uw betrouwbare partner in scholing. Neem contact op met een van onze adviseurs via 013 85 07 546 of maak gebruik van dit formulier: formulier: Advies.

 

<- Terug naar overzicht Nieuws

 

eCare AdresWeb AdreseCare AdresWeb Mail02