Afbeedling artikel Daar zijn waar de patient isRecent is in het Tijdschrift Positieve Psychologie ons artikel: 'Stand van zaken e-mental health in de GGZ: daar zijn waar de patiënt is', verscheven. Dit artikel is geschreven door Alexander Waringa, Jorne Grolleman & Marc Coenen.

Daar zijn waar de patient is 

Eliza: “Hoe gaat het met je? Vertel me alsjeblieft wat je probleem is.
Ik: “Hallo Eliza, ik voel me onrustig en lusteloos.”
Eliza: “Kun je me meer vertellen over deze gevoelens?

Dit zijn de eerste zinnen die op je beeldscherm verschijnen als je het gesprek aangaat met de digitale therapeut Eliza. Het gaat hier om een computerprogramma dat reeds in 1966 is ontwikkeld door computerwetenschapper Joseph Weizenbaum. Deze Eliza is in staat om een dialoog te voeren met een patiënt op basis van steekwoorden uit de reacties van de patiënt. Hoewel er sprake is van een geautomatiseerde interactie, krijgt een patiënt toch enige tijd het gevoel met een echte therapeut van doen te hebben. Hierdoor is Eliza een van de eerste computer programma’s die zich geheel automatisch en autonoom kon voordoen als therapeut.  

DigitalezorgkompaseCarePro heeft meegewerkt aan de totstandkoming van het Digitale ZorgKompas. Dit initiatief brengt de belangrijkste informatie op het gebied van digitale zorg bij elkaar. Zorgprofessionals kunnen hun kennis verbreden aan de hand van vijf leerthema’s. Zij kunnen eenvoudig en snel e-mental health aanbieders zoeken, hun aanbod bekijken en vergelijken.

Ga zelf actief aan de slag en wordt aan de hand van vijf thema's wegwijs gemaakt in de wereld van e-mental health. Verbreed en verdiep uw kennis met quizzen, video's en literatuur.

Elke leerthema’s bevat een video waarin deskundigen uit het veld geïnterviewd worden. Elke video start met het ‘zorgpanel’ deze bestaat uit professionals uit de zorgpraktijk die hun ervaring delen met betrekking tot het leerthema:

De thema’s zijn:

  • E-mental health in een notendop
  • E-mental health en de zorgprofessional
  • E-mental health en de cliënt
  • E-mental health in de praktijk
  • De implementatie van e-mental health

DigitaleZorgKompas is een project van Versterking Eerstelijn Zuid-Nederland (VEZN) en heeft als doel e-mental health op de kaart te zetten en meer toegankelijk te maken. Het project is uitgevoerd door De Zorgvernieuwer (projectleider), Glessner advies (penvoerder) en TelePsy (website). De leerthema’s zijn tot stand gekomen in samenwerking met de Open Universiteit en verschillende deskundigen.

Lees hier meer: Digitale ZorgKompas

eCare AdresWeb AdreseCare AdresWeb Mail02